středa 29. dubna 2015

Anko pasta - recept


Zdravím!

O víkendu jsem opět připravovala anko pastu, a rozhodla se s vámi podělit o recept.
Anko jsem měla příležitost dělat i v Japonsku, nicméně fazole byly čerstvé a prakticky se jen daly do hrnce vařit a zhruba po dvou hodinách se přidalo trochu cukru. Tenhle postup je trochu komplikovanější.

potřebujete:
  • 200 gramů azuki 
  • 50 - 200 gramů bílého cukru
  • špetku soli 


Fazole propláchneme a namočíme přes noc (minimálně na 12 hodin)


Ráno vodu slijeme, znovu fazole propláchneme a přemístíme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Jakmile voda začne vřít, vypneme a necháme chvíli stát. Pak vodu opět slijeme a přidáme čerstvou. Hladina by měla sahat zhruba palec nad fazole.


Znovu přivedeme vodu k varu, pak stáhneme na nejmenší plamen a necháme pod pokličkou vařit. Bude trvat zhruba hodinu a půl, než se azuki uvaří. Občas je zkontroluje a pokud voda nezakrývá fazole, trochu přilijte. 


Fazolky po uvaření trochu ztratí barvu a některé puknou. Když máte pocit, že už jsou hotové, proveďte jednoduchý test - zmáčkněte jednu mezi prsty - měla by se snadno rozpadnout.


Zvyšte plamen na maximum a začněte po částech přidávat cukr. Zde hodně záleží na tom, jak moc sladkou pastu chcete. Většina receptů uvádí stejné množství cukru na fazole v suchém stavu, nicméně mě přijde anko dost sladké i s poloviční dávkou cukru. Japonka, u které jsem pomáhala pastu připravovat, ho tam také dávala mnohem méně.
 Pokud se vám pasta zdá moc řídká, míchejte, dokud se neodpaří dost vody. Nakonec přidejte špetku soli a máte hotovo.
Pokud vám vadí v pastě celé fazole, stačí je rozmixovat tyčovým mixérem.




A kam s  anko pastou?

Vedle japonských sladkostí ji můžete přidat třeba do brownies, případně ji můžete zamrazit pro pozdější použití.

Já jsem se tentokrát rozhodla pro anpan z žitné mouky. 
Popraskanosti si nevšímejte, chutnal skvěle.